28
veljača
2023

U Pazinu je 24. – 25. veljače 2023. godine u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani održano 17.- to izdanje „Dana meda“, međunarodne prodajne izložbe pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativnog skupa u organizaciji Udruge pčelara „Lipa“, pod pokroviteljstvom Istarske Županije i Grada Pazina, u suorganizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, LAG-a Središnja Istra, Turističke zajednice Središnje Istre, Udruženja obrtnika Pazin i tvrtke Pazin Sport d.o.o. uz pokroviteljstvo tvrtki Alden, AZZRI, IDA, Mi-Kom, Usluga, Tinal i Agrarija Banovac.

Podsjetimo da je prošlo izdanje ove manifestacije zbog epidemiološke situacije iz svog redovnog termina bilo pomjereno na 22. – 24. travnja, pa se održalo u sklopu 1. Međunarodnog poljoprivrednog sajma „Agro Terra Istra“. No, da li samostalno ili u sklopu neke veće manifestacije, jedno je sigurno: „Dani meda“ nikad nisu bili običan sajam, već centralno okupljalište pčelara iz Istre i Kvarnera, dijela Slovenije i Italije te su svi – organizatori, izlagači i posjetitelji jedva čekali da „korona – nevolje“ budu iza nas i da nam se sajam vrati u onakvom sjaju i ozračju kao prije epidemije.

Uz „Dane meda“ pčelama i pčelarima u čast, a medokuscima u slast na Pazinštini se u istom mjesecu sedmu godinu za redom održavaju i „Dani mednih delicija središnje Istre“. Od 10. do 28. veljače u sedam ugostiteljskih objekata: Agroturizam „Dušani“, Konoba „Dišpet“, „Tomažova konoba“, Agroturizam „Stara štala“, „Boljunska konoba“, Restoran & Pizzeria „Tinjanski Vijulin“ i Konoba „2. Peron“ s ciljem dodatne valorizacije i promocije pčelinjih proizvoda te boljeg povezivanja OPG-a, pčelara i ugostitelja u razdoblju predsezone po promotivnim cijenama nudili su se specijaliteti na bazi meda u tri slijeda, a autoru ovih redova se najviše dopao meni konobe u Boljunu: uštipci s gorgonzolom i mascarponeom, preliveni medom i suhe kobasice za predjelo, zatim svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa kao glavno jelo i na kraju semifredo od mandolata s preljevom od meda za desert.

Na svečanom činu otvorenja 17. „Dana meda“ uz Ranka Anđelinija, predsjednika UP „Lipa“ Pazin i organizacijskog odbora manifestacije bili su Boris Miletić, istarski župan, Suzana Jašić, pazinska gradonačelnica, Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede i Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Prigodom pozdravnih govora i čestitki organizatorima na ustrajnosti u promociji pčelarstva i pčelinjih proizvoda, govornici su iskazali spremnost za suradnju i poticanje održivosti razvoja ove gospodarske grane u Istri, kako bi pčelarima pomogli u rješavanju problema s kojima se suočavaju posljednjih godina. Dražen Kocet, predsjednik HPS-a u svom je govoru istaknuo glavne neprijatelje pčelara: klimatske (ne)prilike, motorke (zbog pretjerane sječe šuma), malčeri (zbog nestanka medonosnog biljaka na uređenim travnjacima) i kontejneri (jeftinog uvoznog meda sumnjive kvalitete). Nadovezao se na govornike prije sebe u vezi razloga zbog čega trebamo sačuvati pčele i dodao da to ne smije biti samo zbog njihove oprašivačke uloge i održavanja ekološke ravnoteže kroz biološku raznolikost u prirodi, već i radi samih pčelara i njihovih obitelji koji ne odlaze tražiti bolje životne uvjete negdje u tuđini, već ostaju uz svoj pčelinjak, u svom kraju.
Pazinski je sajam ove godine ugostio 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Srbije uz široku ponudu alata, opreme i repromaterijala neophodnog za predstojeću pčelarsku sezonu. Među izlagačima pčelinjih proizvoda na sajmu osim istarskih, bilo je proizvođača i iz drugih krajeva Hrvatske. Ipak, najslađi dojam „Dana meda“ uvijek ostavljaju kolone djece iz istarskih vrtića koji od jutra dolaze razgledati izložbu sa svojim odgojiteljicama, a koje u taj čaroban svijet uvode naše iskusne kolege iz UP „Lipa“ i drugih istarskih udruga pčelara, a podjednako lijep prizor je bio i organizirani dolazak učenika porečke osnovne škole koje je na sajam doveo Ivan Kovač, predsjednik UP „Nektar“.

Večernji sati prvog dana sajma obilježeni su svečanom dodjelom priznanja najboljim autorima radova sa dječjeg literarno-likovnog natječaja na temu „Pčela“ koji tradicionalno organizira osnovna škola Vladimira Nazora Pazin. Na literarni natječaj je pristiglo 27 radova (9 proznih i 18 lirskih). Povjerenstvo je najboljim radovima proglasilo pjesmu „Čelica“ Mateja Vivode, učenika 5. razreda OŠ V. Nazor Pazin PŠ Sveti Petar u Šumi, basnu „Princeza pčelica“ Dore Cukrov, učenice 4. razreda OŠ Tar Vabriga i pjesmu „Pčela radilica“ Luke Galanta, učenika 6. razreda OŠ V. Nazor Pazin PŠ Sveti Petar u Šumi. Na likovni natječaj je ove godine pristiglo čak 130 likovnih radova od kojih su nagrađeni Ema Halusek Salković, učenica 4a razreda OŠ Tar-Vabriga, Ivan Koverlica, učenik 4b razreda OŠ Poreč i Roni Kurelič, učenik 1b razreda OŠ V. Nazor Pazin (kategorija razredne nastave), te Hana Modrušan, učenica 8d razreda OŠ V. Nazor Pazin, Nina Radić, učenica 5. razreda OŠ Ivana Baletića Raša i Petra Kalac, učenica 8d razreda OŠ V. Nazora Pazin. Svi nagrađeni radovi bili su postavljeni u holu sportske dvorane te su se mogli razgledati za vrijeme čitavog trajanja manifestacije.

Večernja svečanost je uz prigodan glazbeno-umjetnički program nastavljena dodjelom priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda na 25. senzorskom ocjenjivanju meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo 50 uzorka, koji su nakon peludne analize podijeljeni u nekoliko kategorija: bagremov, cvjetni, medljikovac, lipov, vrijesov i kestenov med. Nakon uvodnih riječi prof. dr. sc. Dragana Bubala, predsjednika ocjenjivačkog suda i Suzane Jašić, gradonačelnice Grada Pazina, Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Županije istarske i Ranko Anđelini, predsjednik UP Lipa istarskim su pčelarima dodijelili 8 brončanih, 15 srebrnih i čak 27 zlatnih odličja što svjedoči o iznimnoj kvaliteti domaćeg meda ove godine. Šampion 25. senzoričkog ocjenjivanja meda istarske županije je Alen Benčić koji je za svoj medljikovac osvojio maksimalnih 20,00 bodova, Darko Koren je na drugom mjestu sa bagremovim medom koji je ocijenjen sa 19,53 bodova, dok je na trećem Goran Gržetić čiji je medljikovac dobio 19.45 bodova. Čestitamo svim nagrađenim pčelarima te im želimo puno uspjeha i u narednim natjecanjima. Nakon službenog dijela uslijedilo je mali domjenak i neformalno druženje.

Od svog prvog izdanja 2006. godine organizatori „Dana meda“ uvijek su davali veliku važnost stručno-edukativnom dijelu manifestacije, pa je tako bilo i ove godine. U subotu, 25. veljače 2023. godine prvo je predavanje pod naslovom „Odgovor pčelara na nepovoljne klimatske okolnosti“ održao prof. dr. sc. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Banja Luci. U svom je izlaganju dao naglasak na ishranu pčela zbog sve slabijih paša koje su posljedica ekstremnih oscilacija temperatura u sezoni cvatnje i načine kako doskočiti tom problemu raznim tehnološkim prilagodbama u pčelarenju. Za predavanje se tražila stolica više, da bi na kraju izlaganja oni najznatiželjniji svojim pitanjima doslovce zasipali predavača.

Podjednako zanimljivo bilo je predavanje „Tehnologija proizvodnje matične mliječi i proizvodnja perge – fermentirane peludi“ koje je u nastavku subotnjeg stručno-edukativnog programa održao Miroslav Antolčić, profesionalni pčelar iz Velike Gorice koji se profesionalno bavi pčelarstvom sa blizu 400 zajednica te uz med, pelud, propolis i čisti pčelinji vosak proizvodi i matičnu mliječ i bavi se uzgojem selekcioniranih matica. I njegovo su predavanje pčelari istarske, kao i susjednih županija pomno slušali, jer novo vrijeme za pčelare donosi i nove izazove, a to može biti upravo proizvodnja matične mliječi.

Treće predavanje pod naslovom „Pčele, efektivni mikroorganizmi i klimatske promjene“ održao je Damir Rogulja, veteran zagrebačkog pčelarstva i pokretač niza projekata s ciljem unaprjeđenja pčelarstva u zagrebačkoj županiji (Pčelarsko dežurstvo Grada Zagreba, Sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma u Varaždinu, Urbano pčelarstvo) kojem ovo nije prvi put da u Istri govori o ovoj temi, no uvijek ga je vrijedno još jednom poslušati, što zbog aktualnosti teme, što zbog ugroženosti pčela nozemozom te mogućim spasom u EM tehnologiji s ciljem jačanja pčelinjih zajednica pomoću efektivnih mikrorganizama kako bi se one same mogle zaštititi od uzročnika bolesti.

Na kraju „Dana meda 2023.“ ponoviti ću svoj stav da značaj manifestacije ne leži u broju posjetitelja ili utršku izlagača u dva dana sajma, već u stručno-edukativnom dijelu koji je jedino jamstvo za podizanje novih generacija pčelara i dokaz da sinergijom između proizvođača, institucija vlasti i znanosti jedan sajam može prerasti lokalne okvire i postati priredba od regionalnog značaja, pa zato još jednom organizatorima priredbe, posebice Ranku Anđeliniju i Željku Ravniću, kao i njihovim kolegama iz izvršnog odbora, kao i svim sponzorima te donatorima, predavačima i izlagačima veliko hvala na još jednim „Danima meda“.

TEKST: Damir Gregurić, portal „Pčelina školica“