14
lipanj
2024

Kad se govori o pčelarstvu, misli se u prvom redu na brigu o pčelinjim zajednicama čiji je značaj u oprašivanju za prirodu, bioraznolikost, proizvodnju hrane, pa čak i za opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta, nemjerljiv i nezamjenjiv.

Kako bismo opisali ulogu i zasluge koje je gosp. Željko Ravnić imao u unaprjeđenju pčelarstva i organiziranju pčelara na pazinštini, treba se vratiti skoro 50 godina unatrag, odnosno u drugu polovicu 70-tih godina prošlog stoljeća.

Kako se navodi u knjizi autora Mirjana Rimanića „Pčelarenje u našem kraju“ izdanoj 2011. godine, grupa naprednijih pčelara Pazinštine tada je pokrenula inicijativu o osnivanju pčelarskog društva. Na čelu te grupe entuzijasta nalazio se mladi pčelar Željko Ravnić koji je 20. studenog 1980. sazvao Inicijativni odbor za osnivanje pčelarskog društva.

Uz Željka Ravnića, kao predsjednika, u Inicijativnom odboru još su bili pčelar Gvido Gržetić i Dubravka Popović Pletikos koja je u Komitetu za privredu Skupštine općine Pazin bila zadužena za poljoprivredu. Iz toga je vidljivo da je gosp. Ravnić već tada sve svoje aktivnosti u organiziranju pčelara koordinirao s predstavnicima političke vlasti pazinštine.

Nakon obavljenih svih pripremnih radnji, gosp. Ravnić organizira održavanje Osnivačke skupštine „Pčelarskog društva Pazin“ koja je održana 15. ožujka 1981. godine u velikoj vijećnici Skupštine općine Pazin.

S obzirom da je bio glavni pokretač ove inicijative te da je odradio najveći dio pripremnih aktivnosti, gosp. Željko Ravnić izabran je za predsjednika društva. Kao prvi predsjednik pčelarskog društva, koje kasnije mijenja naziv u „Udrugu pčelara Lipa Pazin“, gosp. Ravnić tada postavlja temelje i daje pravac daljnjeg razvoja pčelarstva na području pazinštine.

U svojem programu, kao ključne pretpostavke tog razvoja, ističe promidžbu i omasovljenje Pčelarskog društva Pazin, povezivanje s veterinarskom službom i obavezno slanje uzoraka pčela na veterinarski pregled, održavanje predavanja, prikazivanje edukativnih filmova, organizaciju stručnih izleta, povezivanje s naprednijim pčelarskim društvima, kao i gospodarskim subjektima u cilju razvoja kooperacije i nabave pčelarskih potrepština i tako dalje.

U trenutku osnivanja, Pčelarsko društvo Pazin imalo je 75 članova koji su gospodarili s 1.250 pčelinjih zajednica. Smjernice razvoja pčelarstva na pazinštini koje je postavilo Pčelarsko društvo Pazin pod vodstvom gosp. Ravnića vrijede i danas, 43 godine kasnije i predstavljaju osnovu na kojoj djeluje sljednica tog društva, današnja Udruga pčelara Lipa Pazin.

Gosp. Željko Ravnić bio je predsjednik Pčelarskog društva Pazin od 1981. do 1987. godine. Nakon toga, gosp. Ravnić kontinuirano je obnašao funkcije tajnika, člana Upravnog odbora i pašnog povjerenika sve do 2023. godine.

U tom je razdoblju gosp. Ravnić jedan od najzaslužnijih za pokretanje pčelarske škole u Pazinu koja je prvi put započela s radom 1. ožujka 2008. godine. Do sada je u Pazinu održano ukupno 9 ciklusa pčelarske škole koju je završilo i dobilo diplome pčelara ukupno oko 350 polaznika.

Također, pokrenuta je manifestacija posvećena pčelarstvu pod nazivom „Dani meda“ koja se kontinuirano održava u Pazinu od 2006. godine. Ove je 2024. godine obilježena 18. godišnjica ovog uspješnog međunarodnog okupljanja gospodarstvenika i ljubitelja meda i pčelarstva po kojemu je Grad Pazin postao poznat i izvan granica Lijepe naše.