25
veljača
2013

IMG_6515Predsjednik Republike Ivo Jospović u pazinskome Spomen domu svečano je otvorio Dane meda u Pazinu, na kojima ove godine sudjeluje 60 pčelara iz Hrvatske, a osim meda, proizvoda od meda i drugih pčelinjih proizvoda, mogla se je nabaviti i pčelarska oprema proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.


“Došao sam u sredinu u kojoj se puno i dobro radi. Model poljoprivrede koji rezultira i ovim skupom može biti dobar primjer i drugima”, rekao je pokrovitelj Dana meda u Pazinu – predsjednik Josipović, koji je tom prigodom podsjetio da će Hrvatska uskoro biti članica Europske unije, što je nova prilika za sve proizvođače.
“Siguran sam kako se vrlo uspješno nadmećete u izvrsnosti u Hrvatskoj. To ćete sigurno činiti i u okvirima Europske unije”, istaknuo je predsjednik Josipović.
Istarski župan Ivan Jakovčić ocijenio je kako su Dani meda u Pazinu postali “reprezentativna manifestacija koja okuplja najbolje proizvođače meda” te da se se poljoprivredna politika u Istri, pokrenuta prije petnaestak godina i utemeljena na malim proizvođačima, pokazala kao “jedini uspješan model razvoja poljoprivrede na regionalnoj politici”.
“Naši vinari, naši proizvođači maslinovog ulja i naši pršutari, koji su prvi zaštitili izvorni hrvatski proizvod u Bruxellesu, i naši medari imaju našu potporu i siguran sam da će takav model razvoja poljoprivrede Istre biti posebno uspješan u trenutku kada Hrvatske bude ušla u Europsku uniju”, istaknuo je Jakovčić i dodao kako je izvornost i izvrsnost ono što žele imati u Istri jer će jedino tako biti konkurentni i uspjeti na svjetskom tržištu.
“Sve ono što bude prosječno neće uspjeti i bit će osuđeno na propast. Zato želimo Istru kao regiju lidera u Hrvatskoj i prepoznatljivu i poznatu na europskom tržištu”, zaključio je Jakovčić.
Pozdravljajući sudionike i sve proizvođače meda, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je da su proteklih osam godina Dani meda “izrasli u jednu od najvažnijih izložaba meda” u Hrvatskoj koja je mnogo pridonijela afirmaciji Pazina i istarskih pčelara.
Dodao je da grad od početka podupire Dane meda, a u posljednje dvije godine spaja svoju kulturnu strategiju kao grad književnosti s pčelarima kroz sufinanciranje prigodnih izdanja.
Prije dvije godine, u povodu 100. obljetnice utemeljenja Istarskoga pčelarskog društva u Pazinu, objavljena je knjiga “Pčelarenje u našem kraju”, a ove godine slikovnica “Med za doručak”.

Hina.hr