25
veljača
2018

U Pazinu održani 13. Dani meda

U petak i subotu, 23. – 24. veljače 2018. godine u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu održano je trinaesto po redu izdanje manifestacije „Dani meda“ – međunarodne prodajne izložbe pčelarske opreme i pčelarskih proizvoda, te stručno edukativnog skupa u organizaciji UP “Lipa” Pazin, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, u suorganizaciji LAG-a Središnja Istra, TZ središnje Istre i Udruženja obrtnika Pazin.

Svečano otvorenje 13. Dana meda upriličeno je u petak, 23. veljače 2018. godine u 10 sati. Pozdravne riječi prisutnim izlagačima i posjetiteljima iz Hrvatske, Slovenije i Italije uputili su organizatori manifestacije i njihovi uzvanici. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić posjetiteljima je poželio slastan i ugodan boravak u Pazinu, predsjednik UP „Lipa“ Ranko Anđelini govorio je o projektu zajedničke hrvatsko-slovenske zaštite istarskog meda, za koji je specifikacija dovršena i trenutno je na stručnoj verifikaciji u hrvatskom i slovenskom Ministarstvu poljoprivrede. Prema specifikaciji Istarski/Istrski med se proizvodi na području Istarske županije, slovenskog dijela Istre, Liburnije, te otoka Cresa i Lošinja i to med kestena, bagrema, vrijeska, bjelogoričnog medljkovca, lipe i kadulje, a zajednička želja svih uključenih u projekt je da brend zaživi već na slijedećim Danima meda 2019. godine. Ezio Pinzan, v.d. pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Županije istarske je najavio skoro osnivanje Centra izvrsnosti za pčelarstvo i medarstvo u Cerovlju koji će na jednom mjestu objediniti sve aktivnosti u pravcu unaprjeđenja ove gospodarske grane: od opreme i laboratorija za analizu meda do edukacije i stručne pomoći pčelarima s područja Istre, ali i šire. Manifestaciju je otvorio ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zlatko Barać, u svojstvu posebnog izaslanika ministra poljoprivrede RH, naglasivši da kroz potpore Nacionalnog pčelarskog programa država pomaže hrvatske pčelare s 18 milijuna kuna godišnje, da će za potrebe selećih pčelara uskoro uvesti tzv. „plavi“ dizel te da HPA pomaže i u promociji proizvoda hrvatskih pčelara kroz brend “Med hrvatskih pčelinjaka”.

U sajamskom dijelu manifestacije pčelinje proizvode i opremu za pčelarstvo predstavilo stotinjak izlagača, pretežno iz Istarske i Primorsko-goranske županije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske, te iz Poljske, Slovenije i Mađarske, a izlagali su i proizvođači autohtonih mesnih, mliječnih i drugih poljoprivrednih proizvoda. Ipak, zbog vremenskih je neprilika dio izlagača izostao, pa je vanjski prostor inače namijenjen prodaji direktno s kamiona proizvođača prije svehga košnica, ovaj put ostao prazan. Pazinske Dane meda uobičajeno posjećuje velik broj djece iz istarskih vrtića i škola, pa je i ove godine samo za vođenje dječjih grupa bilo zaduženo dvadesetak pčelara kojima i ovim putem odajemo priznanje za nimalo lak zadatak jer djeca svojim pitanjima o medu i pčelama znaju iznenaditi i najiskusnije pčelare.
U sklopu 13. Dana meda u Pazinu održano je i 22. senzorsko ocjenjivanje meda provedeno na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i u specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocjenjivanju je bilo izloženo ukupno 35 uzoraka meda: 15 medljikovca, 9 bagremovog, 5 cvjetnog, 3 lipovog, 2 kestenovog i 1 med od drače. U večernjim satima u petak je u polivalentnoj dvorani održana svečana dodjela priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda. Ove je godine titulu šampiona ponio medljikovac Zdenka Drmešića iz sela Režanci, koji je po ocjeni stručnjaka, nakon kemijske i organoleptičke analize dobio maksimalan broj mogućih bodova. Uz njegov, zlatom su za svoj medljikovac ovjenčani pčelari Fredi Petrović, Goran Gržetić, Danijel Katarinčić, Lorena Šestan, Vinko Dantinjana, Edi Tanković, Arduino Bubola, Tomica Pamić, Gvido Gržetić, Darko Koren, Damir Grgorović i Dario Vežnaver, a Petar Banko za med od drače. Srebrnom medaljom nagrađeno je 15 uzoraka meda, a šest ih je dobilo brončane medalje. Kao najuspješnija pčelarka u Istri Lorena Šestan uz zlatnu diplomu dobila je i parfem od meda.
Ovo je bila prigoda i za promociju 8. generacije polaznika pazinske pčelarske škole, kroz koju je do sada prošlo preko tristo učenika. Nakon polaganja svečene prisege, voditelj škole prof. dr. sc. Nikola Kezić im se obratio s par prigodnih riječi, a Ranko Anđelini konstatirao da će pčelarska škola sa mirovati godinu dana, ali će se nadomjestiti edukacijom senzornih analitičara meda.

Potom je uslijedila i dodjela nagrada najboljim sudionicima literarnog i likovnog natječaja ”Med – hrana, poslastica, lijek” koji svake godine provodi Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina. Ove je godine za najbolji literarni rad, pjesmu “Pčela i med”, nagrađena je Paola Flah, učenica OŠ Veli Vrh iz Pule. Za likovne radove o pčelama i medu nagrađeni su u kategoriji nižih razreda osnovne škole prvom nagradom Leada Rade iz OŠ Ivana Gorana Kovačića u Kršanu, drugonagrađeni je Natan Zović iz pazinske OŠ Vladimira Nazora a treću je nagradu osvojila Sara Bako iz OŠ Ivana Gorana Kovačića u Čepiću. Među učenicima viših razreda najbolji je likovni rad Aleksandra Šehanovića iz talijanske OŠ Bernardo Parentin u Poreču dok je drugu nagradu dobio Roko Zimaj iz OŠ Rivarela u Novigradu. Nagrađeni su i likovni radovi Nenada Jugovca, Đankarla Vretenara i Edija Surijana iz labinskog Centra Liče Faraguna.

Tijekom prijepodneva u subotu, drugog dana manifestacije održano je čak 5 stručnih predavanja. LAG Središnja Istra je održao prezentaciju aktualnog natječaja iz Programa ruralnog razvoja na nacionalnoj razini – podmjere 6.2. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” i natječaja koji će uslijediti u 2018. godini. Hrvatska poljoprivredna agencija predstavila je projekt “Med hrvatskih pčelinjaka” s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj. Korisnici Znaka su hrvatski pčelari te objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda koji su upisani u Evidenciju pčelara koja se vodi u HPS-u i HPA. Kvaliteta meda koji nosi ovaj znak kontrolira se u laboratoriju HPA. Klavdije Babič, terenski savjetodavac JSSČ i potpredsjednik OCD iz Kopra održao je predavanje pod nazivom “Dobra tehnološka praksa u pčelarstvu”. Dipl. ing. Miroslav Kobra, predsjednik udruge uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske, držao je predavanje na temu ”Profesionalni uzgoj matica”. Za kraj stručno-edukativnog skupa u sklopu 13. Dana meda prof. dr.sc. Nikola Kezić je držao izuzetno zanimljivo predavanje o držanju bolesti pčela pod kontrolom.

Tijekom održavanja 13. Dana meda aktivisti Udruge pčelara Bujštine su u zasebnom prostoru uz ulaz u dvoranu postavili izložbu fotografija s natječaja „Čuvajmo pčele“ kako bi javnost još jednom upozorili na ugroženost pčelinje vrste zbog nekontroliranog i pretjeranog korištenja pesticida u poljoprivredi. U sklopu Dana meda s ciljem dodatne valorizacije i promocije meda kao visokovrijedne namirnice već od 10. veljače, a završno s 28. veljače održani su i Dani mednih delicija, druga po redu gastro manifestacija ugostiteljskih objekata s područja TZ središnje Istre (Agroturizam Ograde – Katun Lindarski, Agroturizam Stara štala – Borut, Boljunska konoba – Boljun, Konoba Jelenić – Lušetići, Konoba Vela vrata – Beram i Konoba-pizzeria 2. Peron – Cerovlje) s atraktivnim menijima u tri slijeda na bazi pčelinjih proizvoda. Posebnu pozornost posjetitelja, naročito ljepšeg spola, privukao je parfem „Honeytale“ s notom meda od mente Dejana Levačića iz Čakovca prvi put prezentiran u Istri. Ovo je inače drugi uradak istog autora: prvi hrvatski parfem s mirisom meda „Croatian Honey“ predstavljen je javnosti u Bruxellesu na VI Europskom tjednu pčela i oprašivanja prošle godine.

Manifestacija s ciljem promicanja vrijednosti pčelinjih proizvoda i skretanja pozornosti javnosti na ulogu i značaj pčelarstva na prostorima Lijepe naše sve je više i svake su godine sve sadržajniji i kvalitetniji. Od samog početka pazinski Dani meda su na ovim prostorima bili jedinstven događaj koji je omogućavao širenje teoretskih i praktičnih spoznaja iz područja pčelarstva i tako na svoj način pomagao razvitak pčelarstva i očuvanje pčela medarica na području Istre, a s vremenom je ova manifestacija (koju mnogi odmila zovu Festivalom meda) izrasla u respektabilan ruralno-turistički događaj upisan u sve kalendare značajnih gospodarskih, turističkih i kulturnih manifestacija u regiji. U tom razvitku sajma pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda u svojevrstan destinacijski brend prepoznatljiv s turističkog, gastronomskog i marketinškog aspekta mnogo šire od granica istarske županije najveće zasluge pripadaju vrijednim i upornim aktivistima pčelarske udruge „Lipa“ i volonterima iz Pazina i drugih dijelova Istre koji trinaestu godinu za redom uspjevaju spojiti vizije, dobru volju i zajedništvo. Zato im još jednom u ime svih pčelara, ali i građana Istre, sadašnjih i budućih potrošača pčelinjih proizvoda upućujem veliko „Hvala!“ uz pozdrav „Medno do idućih Dana meda u Pazinu 2019. godine!

TEKST: Damir Gregurić