16
svibanj
2017

U Poreču se 12. – 14. svibnja 2017. godine dvadeset i četiri put za redom održala VINISTRA – Međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo, manifestacija nemjerljivog utjecaja na razvoj, promidžbu i podizanje kakvoće istarskog vina, na širenje opće vinske kulture, ali i na kvalitetniju percepciju svih ostalih proizvoda tipičnih za Istru.

Na prvoj izložbi 1994. godine sudjelovalo je tek 20-tak izlagača vina, no iz godine u godinu pridružili su im se i preostali istarski vinari, te proizvođači maslinova ulja, sira, rakije i pršuta. Od četvrtog izdanja Vinistre 1997. godine sve do 2006. godine (kad je u Pazinu održana prva izložba „Dani meda“) u Poreču se održavalo i natjecanje u kvaliteti medova podrijetlom iz Istre. Vinistra je koncipirana u dva dijela: izlagački i ocjenjivački, ali su se uvijek paralelno održavali i stručni skupovi, a na drugom kraju u sklopu Vinistra Gourmeta, posjetitelji bi imali priliku kušati i razne delicije domaćih i svjetskih chefova kuhinje sljubljene s vinima izlagača. 2009. godine Vinistra se iz dvorane „Veli Jože“ preselila u nov prostor – sportsko-rekreacijski centar „Žatika“ što se pokazalo kao pun pogodak, jer je broj izlagača, sponzora i gostiju iz zemlje i svijeta rastao iz godine u godinu. Svake se godine organizatori trude unijeti i neku novost u sadržaj izložbe, pa po tom pitanju i 24. Vinistra nije iznimka.

Ove su godine Udruga pčelara Lipa iz Pazina u suradnji s udrugom Vinistra i Turističkom zajednicom središnje Istre organizirali posebnu radionicu pod nazivom VINO I MED o poveznicama između ove dvije komponente u enogastronomiji. Događaj je upriličen 12. svibnja 2017. u Sali za stručna predavanja, a moderatori su bili Ranko Anđelini, poznati istarski vinar i pčelar, predsjednik UP „Lipa“ iz Pazina i Davor Šišović, novinar kojeg domaći pčelari znaju po člancima o pčelarstvu u „Glasu Istre“, ali poznat i kao inicijator, pokretač i organizator brojnih volonterskih aktivnosti na Pazinštini i šire. Pisac ovih redova ovdje se našao u svojstvu dopisnika iz Istre, a prvi put, zajedno s još dvadesetak sudionika u radionici i u ulozi degustatora i to ne jednog, već tri autohtona istarska užitka. Već u pozivnici na radionicu, bio je posve jasan osnovni cilj organizatora: kušanjem i sljubljivanjem ove tri autohtone namirnice otvoriti put spajanju različitih okusa na poseban – mediteranski način (što već sugerira i pojam „med + teran“) i proširiti vidike u enogastronomskom smislu proizvođačima vina i meda, enolozima i drugim stručnjacima iz ovih područja, ali i ugostiteljima, odnosno sommelierima i kuharima. I moderatori su naglasili da su arome meda danas legitimno na popisu organoleptičkih osobina vina i u svakodnevnom sommelierskom rječniku, ali da žele učiniti svojevrstan iskorak i spajati na prvi pogled nespojive arome u potrazi za savršenom kombinacijom koja bi oduševila sve zahtjevnije turističko tržište.

U uvodu su prisutni informirani da će kušati pet različitih sorti meda i vina iz središnje Istre, a kao medij koji će ih povezati i sljubiti je kravlja skuta, također iz središnje Istre, nakon čega im je pojašnjen i sam protokol degustacije. Na radionici je kombiniran pinot sivog rosea Robija Bertoše iz Kaldira s lipovim medom Lorene Šestan iz Cerovlja, malvazija Ranka Anđelinija iz Pazina s cvjetnim medom Gorana Gržetića iz Cerovlja, odležana malvazija Anno domini Nikole Benvenutija iz Kaldira s medljikovcem Vinka Dantinjane iz Pazina, merlot Mateja Bažona iz Gračišća s kestenovim medom Darka Korena iz Katuna Trviškog i na kraju teran Barbarossa Klaudija Tomaza iz Motovuna s bagremovim medom Eđidija Benčića iz Lovrinića kraj Pazina. Tijekom degustacije moderatori – odlični poznavatelji vina i vinske kulture, meda i pčelarstva u Istri, govorili su o organoleptičkim i nutritivnim svojstvima ovih drevnih namirnica, kao i njihovim pozitivnim učincima na ljudski organizam i iznosili svoje mišljenje o kombinacijama, da bi na kraju sugerirali kako i sami sudionici mogu proizvoljno spajati različite sorte vina s drugim sortama meda od onih koje su oni predložili.

Komentara je, baš kao i ukusa, bilo raznih, a između ostalih svoj doprinos u raspravi dali su i doc. dr. sc. Dražen Lušić, dipl. san. ing. sa riječke Katedre za zdravstvenu ekologiju sa stanovišta senzorske analitike meda i Petar Banko, profesionalni pčelar i kuhar iz poduzetničkog aspekta. A svi se slažu u jednom: kad se originalna ideja razvije u dobro koncipiran projekt, radionica uz vrhunsku organizaciju se pretvara u fantastičan doživljaj koji se mora uskoro ponoviti. Posebna pohvala ide na račun moderatora koji su sa sudionicima radionice nesebično podijelili svoja stručna saznanja i iskustva, te u jednoj opuštenoj, gotovo prijateljskoj atmosferi napravili izvrstan spoj edukacije i degustacije. U nadi da će se ovakva radionica upriličiti već na prvim slijedećim „Danima meda“, završit ću ovaj tekst latinskom uzrečicom o vinu i medu: „In vino veritas – salutem in mel!“

TEKST/FOTO: Gregurić Damir, Udruga pčelara Bujštine