5
veljača
2012

Udruga pčelara „Pčelinjak” u utorak, 7. veljače 2012. u 14:30 sati organizira prosvjed ispred hotela „4 opatijska cvijeta” u Opatiji. U to vrijeme Hrvatsko društvo biljne zaštite i Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, svečano otvaraju 56. seminar Biljne zaštite.

Prosvjed organiziramo pod motom „Probudite se – neonikotinoidi nam svima rade o glavi”. Cilj nam je probuditi svijest i savjest svih koji sudjeluju u procesu zaštite bilja od štetnika, korova i bolesti. Želimo skrenuti pažnju svima koji rade sa pesticidima da fokusiranost na zaštitu bilja može biti kontraproduktivna. Da zanemarivanje štetnih nuspojava može rezultirati tragičnim posljedicama na bioraznolikosti, a u krajnjoj konzekvenci i tragičnim posljedicama za same ljude.

Želimo kazati svima koji koriste pesticide da imaju odgovornost za loše posljedice primjene tih otrova bez obzira što otrovi koje koriste imaju sve dozvole za promet. Želimo skrenuti pažnju svima, a posebice onima koji će se na Seminaru biljne zaštite okupiti, da su svi proizvođači odgovorni i za skrivene mane ili greške proizvoda bez obzira da li se to radilo o Space Shuttle-u, automobilu, pegli, insekticidu, herbicidu ili drugom otrovu koji se koristi u biljnoj proizvodnji. Želimo skrenuti pažnju i ljudima u Ministarstvu poljoprivrede, koji toliko zdušno zagovaraju upotrebu neonikotinoida, da proizvodnja više od 30% najkvalitetnije hrane ovisi o pčelama i ostalim oprašivačima.

Želimo konačno pokrenuti uspavanu stručnu i znanstvenu javnost da dio svoje pažnje posveti dokazima o pogubnom utjecaju neonikotinoida na oprašivače, a time i na ljude.

Nas desetak iz udruge „Pčelinjak”, u našim pčelarskim odijelima i upaljenim dimilicama, u znak prosvjeda što se u Hrvatskoj tako masovno i bezdušno koriste neonikotinoidi odstajat ćemo ispred hotela „4 opatijska cvijeta” između 14:30 do 16:30 sati u utorak 7. siječnja.

Autobus za Opatiju kreće s Glavnog kolodvora (Starčevićev trg) u utorak, 7. veljače u 11:00 sati. Pozivamo sve kolege pčelare koji mogu odvojiti nekoliko sati za našu zajedničku stvar da nam se pridruže. Prijaviti se možete na lekasilvija@gmail.com , a autobus ima 33 mjesta i prijave ćemo primati dok autobus ne popunimo, no ako ga i ne popunimo mi iz „Pčelinjaka” idemo svakako.

Pozivano kolege pčelare Rijeke, Opatije, Istre i Kvarnera, Gorskog Kotara, pa i iz svih krajeva lijepe naše – pridružite nam se jer ako stvari ne uzmemo u svoje ruke vrlo, vrlo loše nam se piše. A ako dolazite ponesite svoje pčelarske šešire ili skafendere i obavezno dimilice.

Bili bismo vam zahvalni da svoj dolazak, i ako nećete ići autobusom s nama, potvrdite kratko – „DOLAZIM” na lekasilvija@gmail.com ili nadamir.rogulja@gmail.com

Nemojte dozvoliti da hrvatska javnost pomisli kako Hrvatska ima samo deset pčelara, dođite i pridružite nam se s Vama će nas biti barem jedanaest!

Damir Rogulja, predsjednik UP Pčelinjak