5
svibanj
2014

U utorak 13. svibnja u 19 sati pozivamo vas na projekciju filma „VIŠE OD MEDA“ redatelja Markusa Imhoofa. Projekcija filma održat će se u velikoj dvorani pazinskog Spomen doma.

Nakon filma slijedi osvrt i predavanje prof. NIKOLE KEZIĆA. Ulaznica za sve redovne članove iznosi 15,00 kn a svi pridruženi članovi i ostali zainteresirani građani plaćaju 25,00 kn. Obavještavamo Vas da ćemo prije projekcije u holu Spomen doma podijeliti pčelarske iskaznice članovima Udruge, stoga Vas molimo da dođete barem 15 minuta prije projekcije.

Više informacija o filmu:

„VIŠE OD MEDA“ / „MORE THAN HONEY“

Redatelj: Markus Imhoof
Trajanje: 91 min.

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica, već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofe je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu, niti znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80 % biljnih vrsta. Bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Švicarski kandidat za Oscara, film „Više od meda“, pokušava odgovoriti na ovo pitanje u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikrokamera i snimanja unutar košnica, više no ikad, približili smo se ponašanju pčela. Dokumentarni hit koji je u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja!

„Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.“
Albert Einstein

Napomena: Mole se svi pčelari da pripreme kopije osobne iskaznice koje će donijeti kad budemo dijelili lijek za varozu.

Dopredsjednik udruge
Željko Ravnić