Matična mliječ

Ljepljiva, mliječna tvar koju luče mliječne žlijezde pčela radilica u starosti od 6 do 12 dana. Sadrži vitamine B kompleksa, A, C i E, veliki broj aminokiselina, esencijalne masne kiseline, minerale, hormone i druge sastojke važne za funkcioniranje organizma: acetilholin, odgovoran za prijenos živčanih podražaja, razvoj mozga i bolje pamćenje, kolagen spoj koji pomaže održavanju mladenačkog izgleda, te gamaglobulin koji organizmu podiže imunitet i potiče rad žlijezda s unutarnjim lučenjem.

Djelotvornost i učinkovitost matične mliječi uočljiva je u pčelinjoj zajednici. Ondje je matica jedina spolno sposobna ženka koja od pčela prosječno živi trideset puta duže. Odraslu maticu pčele hrane matičnom mliječi te ona može snijeti i više od 2000 jaja dnevno, čija je masa veća od mase same matice. Preporučujemo da matičnu mliječ konzumirate tako što svježu mliječ stavite ispod jezika i sačekate nekoliko minuta dok se mliječ ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv što daje najbolji efekt.

Nikako ne preporučujemo da se matična mliječ na bilo koji način guta, jer u tom slučaju djelovanje probavnog sustava znatno smanjuje ljekovito djelovanje matične mliječi. Nažalost većina preparata koji se danas mogu naći na tržištu se upravo konzumiranju na ovaj način, bilo da se radi o tabletama, matičnoj mliječi u medu ili drugim preparatima koju u sebi sadrže mali postotak matične mliječi. Matična mliječ se smije uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim žlicom, a nikako metalnim.

Da bi se matična mliječ zaštitila od utjecaja svjetlosti mora se pakirati u tamne bočice. Često pitanje od strane kupaca je: Koliko mi treba matične mliječi?