3
ožujak
2015

U Pazinu je 27. – 28. veljače 2015. održano jubilarno 10.-to izdanje pčelarskog sajma „Dana meda“. Manifestacija je počela u 10 sati svečanim činom otvorenja koje su ove godine uveličali gospodin Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, gospodin Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik, dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije i gospodin Vedran Lesjak, urednik časopisa „Hrvatska pčela“.

Upućujući čestitke organizatorima – pčelarskoj udruzi „Lipa“ i njihovim partnerima, svi su se složili kako su „Dani meda“ odavno prerasli okvire lokalne izložbe i postali ugledna međunarodna manifestacija po mnogo čemu bolja i ljepša od sličnih u regiji. I dok je iz Ministarstva odaslan poziv pčelarima da se uključe natječaje za dobivanje sredstava iz europskih fondova (2014. godine u RH se kandidiralo 1.400 pčelara za ukupno 16 milijuna kuna), iz Županije istarske stižu naznake o otvaranju Centra za razvoj pčelarstva u Cerovlju, zaštiti istarskog meda oznakom izvornosti (u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom poljoprivrede Slovenije) i osnivanju pčelarske škole (umjesto dosadašnjeg tečaja). Uz gospodina Ranka Anđelinija, predsjednika pčelarske udruge „Lipa“, glavnog organizatora „Dana meda“, izuzetno ponosan na jubilej i značaj ove priredbe u popularizaciji pčelinjih proizvoda i promociji pčelarstva kao načina života ne samo u Pazinu i Istri, već i mnogo šire bio je i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Nakon što je gospodin Vedran Lesjak prenio pozdrave i čestitke iz Hrvatskog pčelarskog saveza, mikrofon su preuzeli pobjednici dječjeg literarnog natječaja „Med – hrana, poslastica i lijek“ i recitirali stihove posvećene „čelicama koje zloto nosiju“. Dio hola do ulaza uljepšao je mali pčelarski muzej: stare pletare, vršikare i alati – eksponati iz fundusa tvrtke „Apivita“ d.o.o. iz Varaždina, dok je govornica, kao i preostali izložbeni prostor i ove godine bili prigodno ukrašeni likovnim radovima djece iz lokalnih vrtića.

Naslađi istarski sajam „Dani meda“ u Pazinu na svoj deseti rođendan ugostio je rekordnih 90 izlagača iz Hrvatske, zemalja u okruženju i EU. I broj posjetitelja u dva dana sajma daleko je veći nego prijašnjih godina ne samo zbog lijepog vremena i novog prostora u kojem će se od sada održavati ova manifestacija. Dakako da ove brojke ovise o percepciji pčelarstva, uvijetima izlaganja, širini ponuđenog sadržaja, potpori pokrovitelja i nizu drugih čimbenika koji doprinose razvitku jedne specijalizirane priredbe. Posljednjih godina pčelarstvu u Hrvatskoj, kao respektabilnom hobiju i profesiji u službi zdravlja i kvalitete života, ugled samo raste i ono definitivno prestaje biti na marginama društvenih interesa. Iz godine u godinu povećava se potrošnja meda i zanimanje naših građana za ovu gospodarsku djelatnost što se naravno odražava i na posjećenosti i popularnosti „Dana meda“. U tom kontinuitetu ukupnih događanja oko pčelarstva u Lijepoj našoj, pozitivni pomaci na lokalnoj razini uvijek su u uskoj vezi s pčelarima te regije, njihovim vizijama, entuzijazmu, organiziranosti i trudu. Ti pčelari kao organizatori sajma daju sve od sebe da ta dva dana svima ostanu u ugodnom sjećanju, pa se u svakom novom izdanju izložbeni, prodajni i edukativni program potrude dodati novi još atraktivniji sadržaj. Zato je dosadašnji prostor postao skučen i „Dani meda“ su se morali preseliti u veću i adekvatniju halu, a nova Školsko-gradska sportska dvorana se pokazala kao pun pogodak. Iako je oku pčelara ona rijeka djece iz istarskih vrtića i škola koja je mili između štandova bila draga i u Spomen domu, sada je mnogo lakše i odgojiteljicama i voditeljima grupa obići sve što zanima njihovu malu publiku. Na svoje su došli i izlagači jer su svi na istoj razini i interes za njihove proizvode više nije ovisan o lokaciji štanda, a i posjetitelji su zadovoljniji zbog bolje preglednosti i lakšeg snalaženja u gužvama koje su uobičajena pojava na „Danima meda“. Ove su godine prvi put svoje proizvode izlagali „PIP“ d.o.o. iz Pisarovine, „Agro Simpa“ iz Siska i „Lega Construzioni Apistiche“ iz Italije, kao i predstavnici LAG-ova iz Splitsko-dalmatinske županije i drugih krajeva Lijepe naše, pa je s izlagačima iz BiH, Slovenije, Srbije, Ukrajine i Poljske ovaj sajam potvrdio svoj ulazak u krug sajmova s međunarodnim obilježjem, za što treba organizatorima posebno čestitati.

Edukativni dio programa „Dana meda“ započeo je radionicom na temu „Djeca, mladi i svijet pčela“ u okviru kojeg su predavanje držale gospođa Vesna Rusijan Ljuština, prof. psihologije iz pazinskog dječjeg vrtića „Olga Ban“, gospođa Zdenka Turkalj Čohilj, dipl. pedagog iz pazinske OŠ „V. Nazor“, dr. sc. Kristina Brčić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i doc. mr. art. Aleksandre Rotar sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Bilo je riječi o raznim idejama, inicijativama i projektima s zajedničkim ciljem uključivanja djece i mladih u aktivnosti vezane za brigu o pravilnoj prehrani, zdravlju, očuvanju okoliša kroz konzumaciju pčelinjih proizvoda, posjete specijaliziranim sajmovima i suradnjom između pčelarskih udruga i odgojno-obrazovnih institucija.
Večernji sati prvog dana sajma rezervirani su za svečanu dodjelu priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda uz prigodni program i domjenak. Objavljeni su i rezultati tradicionalnog dječjeg literarno-likovnog natječaja „Med – hrana, poslastica i lijek“, te su nagrađeni i autori najuspješnijih radova, zajedno sa svojim mentorima. Kristijan Vojsković, učenik 3. razreda PŠ Gračišće OŠ Vladimira Nazora Pazin recitirao je svoju pjesmu „Čelica“, koja je proglašena za najbolju u kategoriji razredne nastave, a Stefani Čeh, učenica 8. Razreda iz OŠ V. Nazor Potpičan svoju pjesmu „Ta krila zloto nosiju“, najbolju u kategoriji predmetne nastave. I dok je literarnih radova u konkurenciji bilo 27, na natječaj je ove godine pristiglo čak 83 likovna rada, a najbolje su ocijenjeni u kategoriji razredne nastave „Zaposleni roj“, rad Leonarde Zenković, učenice 3. razreda OŠ I. Batelić Raša, a u kategoriji predmetne nastave „Velika pčela“, rad Anije Išić, učenice 7. razreda OŠ Monte Zaro Pula.

Šampion XIX senzorskog ocjenjivanja je Vinko Dantinjana, pčelar iz Lazi kod Motovuna koji je sa svojim medljikovcem osvojio 19,30 bodova, a iza njega su Arduino Bubola iz Novigrada sa 19, 13 bodova za kestenov med i Fredi Petrović iz Vozilića sa 19,00 bodova za cvjetni med. Na natjecanje je ove godine dostavljeno svega 19 uzoraka, od kojih je svega 1 bagremov med, što je rezultat izuzetno loše pašne sezone, no činjenica da niti jedan od analiziranih medova nije dobio slabu ocjenu, već su svi redom medovi ovjenčani zlatnim i srebrnim priznanjima, govori o iznimnoj kvaliteti kojom se mogu ponositi ne samo dobitnici odličja, već svi istarski pčelari. IMG_4194Nakon dodjele priznanja šampion ovogodišnjeg natjecanja Vinko Dantinjana održao je kratak, ali dirljiv govor o prijateljstvu, udruživanju i zajedništvu bez kojega nema ni visokih rezultata ni napretka.
Pauze između protokolarnih činova upotpunila je ženska vokalna skupina „Rožice“ iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, koja je uz pratnju na gitari otpjevala nekoliko svjetski popularnih songova. Svečanost povodom 10.-tog rođendana manifestacije uljepšao je i gradonačelnik Renato Krulčić prigodnim darom (slika i torta) gospodinu Ranku Anđeliniju kao predsjedniku organizacionog odbora manifestacije što je bila još jedna potvrda odlične suradnje između nadležnih institucija Grada i Županije, sponzora (Agrarija Banovac, Tinal iz Pazina) i pčelarske udruge „Lipa“. Bez ove udruge i bez njenih vrijednih, upornih i nesebičnih aktivista – volontera na čelu s neumornim entuzijastima i vizionarima: Rankom, Željkom, Vinkom i drugima, sigurno je da „Dani meda“ ne bi postali ono što su danas – respektabilan događaj upisan u sve kalendare značajnih gospodarskih, turističkih i kulturnih manifestacija u čitavoj regiji i zlatan primjer kako sinergijom dići kvalitetu proizvoda, struke, gospodarske grane i atraktivnosti destinacije. Po završetku službenog dijela priredbe, uslijedio je domjenak za sve pčelare, izlagače i uzvanike i nastavak neformalnog druženja uz čašu biranih vina središnje Istre.

Drugi dan sajma je po protokolu rezerviran za stručno-edukativne skupove, prvi put u novoj dvorani koja se unatoč svojoj veličini pokazala mala za prijem svih pčelara i drugih gostiju zainteresiranih za predavanja. Pčelarstvom se u Istri bavi preko 400 pčelara, većinom hobista i amatera koji pčelare na 440 registriranih pčelinjaka s oko 13.000 košnica. Usprkos lošim godinama za ovu gospodarsku granu, broj mladih pčelara i dalje bilježi uzlazni trend, što jača potrebu za edukacijom, no na predavanja u Pazin redovno dolaze i oni iskusniji i to ne samo iz Istre, već i Rijeke, Opatije i Kvarnera, jer je pčelarstvo djelatnost u kojoj se se kao primarni proizvođači hrane i stari i mladi pčelari moraju neprestano usavršavati. Kao i prethodni dan i u subotu su briljirale predavačice: dr. sc. Maja Dražić upoznala je istarske pčelare s mogućnostima označavanja svojih proizvoda znakom „Med iz Lijepe naše“ i opasnostima po pčele od azijskog stršljena, a mag. ing. agr. Lidija Svečnjak je govorila o aktualnostima na tržištu satnih osnova u kontekstu eskaliranja pojave patvorina pčelinjeg voska u našoj zemlji. Kao i uvijek najveću pozornost je zaokupila doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger dr. med. vet. predavanjem o novim pčelinjim bolestima i nametnicima, apelirajući na prisutne pčelare da se drže dobre pčelarske prakse, jer u slučaju epidemije bez rane dijagnostike i bez pridržavanja osnovnih pravila struke neće pomoći ni znanstvena istraživanja ni veterinarsko-medicinski pripravci. U isto vrijeme u maloj je sali prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao radionicu pokazno-edukacijskog ocjenjivanja senzorskih odlika meda i prava je muka bila birati između prisustvovanja njegovom izlaganju ili predavanjima u velikoj dvorani, pa ubuduće trebalo izbjegavati ovakve situacije.

ZAKLJUČAK: Sjaj jedne manifestacije nažalost ne može poništiti katastrofalne proizvodne rezultate prošle sezone, a oni su se odrazili i na broj izlagača iz Istre, pa su organizatori nedostatak domaćeg meda nadoknadili ponudom proizvođača iz drugih krajeva Hrvatske. Uz sve pohvale organizatorima na snalažljivosti, jedina utjeha nam mogu biti neki noviteti na istarskom tržištu meda (vrijesak, lavanda) koje po kvaliteti ne zaostaju za ostalim vrstama na koje smo navikli (bagrem, kesten, lipa). I kao što je u intervjuu za tisak izjavio Ranko Anđelini: „Budućnost je u nomadskom pčelarenju!“ aludirajući na nužnost promjena navika kako pčelara – profesionalaca, tako i potrošača, čini se da ćemo se morati pomiriti da seleće pčelarenje nije trend već neizbježna činjenica: „Gdje biljka zamedi, tamo treba na pašu!“ Obzirom na nestabilnost vremenskih prilika teško je za prognozirati što se piše istarskom pčelarstvu kratkoročno, a kamoli dugoročno, no samo po sebi se nameće i pitanje dostatnosti količina određene vrste meda za proceduru zaštite izvornosti (broj robnih proizvođača u Istri je mali, a uz to i broj košnica u njihovim pčelinjacima je daleko ispod pnih na kontinentalnom dijelu Hrvatske). Zato moramo još više raditi na edukaciji potrošača (da nauče razlikovati pravi od patvorenog meda i lakše prepoznaju izvornu kvalitetu proizvoda) i pokušati stvoriti zakonske okvire u kojima će biti nemoguće prodavati med iz unutrašnjosti pod etiketom „Istarski med“. Istarskim pčelarima nedostaje stručne nadgradnje (dugo najavljivani studij pčelarstva u Pazinu još je uvijek na mrtvoj točki), kontinuiranog nadzora od strane veterinarske službe (na teren se izlazi tek po pozivu ili po sumnji na bolest) i koncenzusa pčelarskih udruga oko određenih pitanja. No, i svi ovi problemi zajedno nisu nepremostiva prepreka, već izazov kojeg se moramo prihvatiti ako svi pčelari u Istri iskreno žele još brži razvitak ove djelatnosti i njenu bolju povezanost s drugim gospodarskim granama, ugostiteljstvom, turizmom… Zato još jednom iskrena čestitka organizatorima, partnerima i pokroviteljima ne samo za ovo jubilarno, već za sva dosadašnja izdanja „Dana meda“ uz nadu da ćemo na sajmu već iduće godine opet vidjeti velik broj domaćih proizvođača na čijim će se štandovima prodavati medom porijeklom s naših paša. Medno, drage kolege!

Damir Gregurić