19
ožujak
2010

Pčelari u Španjolskoj

Istarski pčelari, u organizaciji Udruge pčelara “Lipa” iz Pazina, posjetili su španjolske kolege u Andaluziji i Kastilji, području oko Madrida. Ovim studijskim posjetom željeli su doznati nešto više o španjolskim pčelarima koji svojim proizvodima opskrbljuju oko 17 posto europskog tržišta, saznajemo od Ranka Anđelinija, predsjednika “Lipe”.

Zbog nedostatka peluda na biljkama ugibaju brojni rojevi pčela, što španjolskom pčelarstvu izaziva velike gubitke. Institut u Sevilji intenzivno istražuje ovu pojavu, ali još uvijek , kako kaže Anđelini, nema rezultata niti znanstvenih objašnjenja ove pojave.

U Andaluziji djeluje oko tri tisuće pčelara koji, prema procjenama, imaju između 50 i 70 tisuća košnica, dok cijela Španjolska ima oko 2,3 milijuna košnica.

Posebno je zanimljiv bio posjet pčelaru Antoniju Simonu koji sa svojih 400 košniac proizvodi ekološki med, a to znači da pri liječenju pčelinjih bolesti ne smije koristiti kemijske supstance, već isključivo prirodne pripravke. Uz to, najmanje četiri kilometra od njegovih pčela ne smije biti nikakav objekt ili proizvodni pogon koje je zagađivač ili može postati zagađivač.

Istarski pčelari su veliko zanimanje pokazali za punjenja i amabalažu. Naši propisi koji reguliraju prostorne uvjete za punjenje meda su daleko restriktivniji od španjolskih. Simon med puni med u prostoriji u kojoj drži ostatke starih saća, a dio iste prostorije služi mu i kao priručna radionica. To je kod nas nezamislivo, zaključuje Anđelini.

Osim posjeta tamošnjim pčelarima, istarski pčelari su razgledali najznačanije znamenitosti većih gradova Andaluzije i Kastilje.

Uskoro i fotogalerija!