11
prosinac
2016

Pčele su odista anđeoska bića: tako su sićušne, a tako nam mnogo daju: za zdravlje, vitalnost, ljepotu, a njihove zasluge u poljoprivredno-prehrambenom sektoru gotovo su nemjerljive. I pčelinja je zajednica vrijedna našeg divljenja: takav se ustroj, sklad i red rijetko gdje može naći na ovoj planeti. Zato ne smije čuditi da je ovim malenim, radišnim bićima prije više od šesnaest stoljeća bio fasciniran i biskup Ambrozije, pa je zbog svoje očaranosti pčelinjim svijetom, postao poveznica između pčela i Boga, duhovnog i svjetovnog života pčelara, vjere i nade u bolje sutra, kako za ljude, tako i za pčele.
Jeste li znali da su Ambrozijevi preci iz Grčke, a on je rođen u Trijeru, na granici današnje Njemačke, Francuske i Luksemburga, no još kao dječak je živio u Rimu gdje je završio studij prava, govorništva i književnosti, da bi službovao u Milanu, pa stoga ne iznenađuje njegov kozmopolitski duh, poštenje, pravdoljubivost, briga za siromašne i potrebite. Znakovita je i predaja koja tvrdi da je postao biskup, a nije bio ni kršten, dakle mimo svih uobičajenih protokola, prije svega zbog ugleda koji je uživao u narodu. Bio je vrstan propovjednik, koji je snagom svoje vjere i autoriteta mnoge pridobio na pravovjeran put, ne samo obične pučane, već i svjetovne vladare kao primjerice cara Teodozija koji je pod tim utjecajem kršćanstvo proglasio jedinom zakonitom religijom u Rimskom carstvu. Osim što je proglašen svecem zaštitnikom pčelara, svjećara i proizvođača voska, Ambrozije je i zaštitnik đaka, studenata, trgovaca na malo i domaćih životinja, kao i Grada Milana u kojem je biskupovao do svoje smrti.
Svake godine 7. prosinca Crkva slavi Ambrozija kao Svetog biskupa i naučitelja, a pčelari kao svog sveca zaštitnika. U Istri se ovaj blagdan slavi od 2011. godine, više godina u Pazinu, a od lani i u Labinu. Sveta se misa tradicionalno održava u crkvi Svetog Jurja u Starom Pazinu. I ovaj je put velečasni Marijan Kancijanić pozdravio pčelare i pohvalio njihovu skromnost i radišnost, te bodrio da se nastave baviti svojim plemenitim pozivom, te da svoja znanja i iskustva nesebično prenose i na nove generacije. Nakon završetka svete mise pčelari su se okupili ispred crkve radi zajedničke fotografije, a potom uputili u restoran „Lovac“ gdje su nastavili proslavu u ugodnoj atmosferi koju je upotpunio bend našeg kolege Petra Banka iz Baderne. Dobri duh svetog Ambrozija osjetio se i ovaj put među svim prisutnima, pa je druženje potrajalo još satima. Slično je bilo i u Plominu gdje se okupilo tridesetak pčelara sa Labinštine prvo na Svetoj misi u crkvi Svetog Jurja Starog, a nakon toga na domjenku u gostionici „Dorina“.

FOTO/TEKST: Damir Gregurić, Udruga pčelara Bujštine