23
kolovoz
2016

U srijedu 17. kolovoza 2016. godine UP „Lipa“ iz Pazina i predstavnici drugih pčelarskih udruga iz Istre ugostili su svoje kolege pčelare iz Francuske na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ranka Anđelinija, predsjednika Udruge i jednog od najaktivnijih pčelara, ali i vinogradara i vinara u Istri. Ovaj je posjet organizirala slovenska turistička agencija „Api routes“ iz Maribora, a izlet u Pazin je samo dio sedmodnevne turneje “Api carnica tour“ po Poluotoku: francuski su pčelari odsjeli u Opatiji, ali će ovih dana posjetiti i Motovun, Rovinj i neka druga mjesta.

Velanov brijeg je brdo na 470 metara nadmorske visine južno od Pazina i predivno mjesto za okupljanje pčelara, pogotovo onih koji nisu još imali prilike posjetiti središnju Istru. Vinova loza i vino u obitelji Anđelini su stoljetna tradicija, a pčelarstvom su se počeli baviti nešto kasnije. Spoj njihovog poštovanja i ljubavi prema lozi, specifična klima i tlo u ovom dijelu Istre, ali i puno predanog rada učinili su da 60.000 čokota malvazije, chardonnaya, merlota, caberneta i muškata zajedno stvore vrhunski proizvod koji redovito osvaja visoka odličja na prestižnim natjecanjima u kvaliteti vina širom svijeta.

U posjet strukovnim kolegama stiglo je trideset pčelara i pčelarica iz francuske regije Ain. Od predsjednika njihovog društva „Les apiculteurs de l’Ain“ iz grada Bourg-en-Bresse gospodina Yvesa Bomboya saznali smo da svaki od 90 okruga koliko ih broji njihova država ima svoju pčelarsku organizaciju, a na njihovom je čelu UNAF – Pčelarski savez Francuske. Francuzi pčelare s više pasmina pčela, a najzastupljenija je Apis mellifica – tamna europska pčela.  U ovoj je zemlji oko 70.000 pčelara, većinom hobista s 5 – 10 zajednica. Oko 2.000 pčelara se ovom djelatnošću bave profesionalno. U Francuskoj ima oko 1.250.000 pčelinjih zajednica i proizvodi se oko 20.000 tona meda godišnje. Nakon velikih gubitaka uslijed trovanja pesticidima (Gaucho, Regent) u prošlom desetljeću francuski pčelari se još uvijek oporavljaju i ne sele tako često svoje pčele na suncokret kao nekada (do 1995. godine suncokret je nosio 50 % ukupne proizvodnje meda  u zemlji). Osim Varroe destructor velike štete im nanosi veliki azijski stršljen.

Pčelarsko društvo „Les apiculteurs de l’Ain“ je utemeljeno  1980. godine i ima za cilj zaštititi interese pčelara u departmanu Ain koji pripada regiji Rhone-Alpes, drugoj po veličini u Francuskoj. Kulturno-političko središte ove regije je grad Lyon. Grad Bourg-en-Bresse se nalazi na zapadnom podnožju planine Jura, na lijevoj obali rijeke Reyssouze, 70 km od Lyona i broji oko 40.000 stanovnika. Stanovništvo ove regije je pretežno zaposleno u industriji visoke tehnologije, turizmu (ovdje su neka od najpoznatijih svjetskih skijališta!) i poljoprivredi (voćarstvo, vinarstvo, proizvodnja sireva). Planinski masiv Jura se dijelom nalazi i u Švicarskoj, a u Francuskoj je zaštićen kao regionalni park prirode. Predivan je to kraj pun turistički atraktivnih klisura, špilja i vidikovaca, pa ne čudi da se posjetiteljima nude različite aktivnosti: planinarenje, skijanje, biciklizam.

Zahvaljujući bioraznolikosti i bogatim pčelinjim pašama u ovoj je regiji zastupljeno i pčelarstvo. U čitavoj regiji ima oko 600 pčelara, udruga „Les apiculteurs de l’Ain“ ima svoje lokalne grupacije – odjeljke, a broji 55 članova u dobi oko 50 godina koji pčelare s 10 – 20 pčelinjih zajednica s prosječnim prinosom od 30 kg meda po košnici. Prevladava bagremov, lipov i cvjetni med koji imaju cijenu od 9 do 18 eura po kilogramu (medljikovac). Nažalost, ova proizvodnja nije dovoljna za potrebe potrošača, pa Francuska uvozi velike količine meda iz drugih zemalja, ponajviše iz Kine. A s druge strane, netaknuta priroda i okoliš sačuvan od pesticida, smoga i drugih nečistoća oko planine Jura kao da su stvoreni za ekološko pčelarstvo, pa ne čudi da je ono posljednjih godina u znatnom porastu. Osim toga, sve više raste i broj mladih koji se počinju baviti pčelarstvom, pohađaju pčelarske škole i aktivni su članovi svojih strukovnih organizacija.

Druženje s francuskim kolegama trajalo je više od dva sata, ali se svima činilo da je prošlo u hipu, jer je program bio odlično osmišljen: od upoznavanja s našim metodama pčelarenja na oglednom pčelinjaku preko obilaska vinskog podruma obitelji Anđelini do prezentacije o pčelarstvu u Istri i specifičnostima ovog kraja, aktivnostima UP „Lipa“, značaju manifestacije „Dani meda“ za razvitak pčelarstva u regiji i zakuske uz kušanje rakija, likera i vina iz proizvodnog asortimana domaćina. Potom je domaćin darivao svoje goste Pazinskom mednom žlicom nakon čega je uslijedila degustacija meda i intervju s gospodinom Yves Bomboy. Susret je završio zajedničkom fotografijom ispred pčelinjaka uz obećanje da ćemo im prvom prigodom uzvratiti posjet i uvjeriti se da je i kraj u kojem oni žive i pčelare lijep poput naše Istre.

Zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom prijepodnevu, a svima koji žele nešto više saznati o našim kolegama iz Francuske, mogu to učiniti putem njihove Internetske stranice: www.apiculture-haut-bugey.com

Tekst/foto: Damir Gregurić, Udruga pčelara Bujštine